"De waarheid is nooit in woorden te vangen. Het is net alsof er een wezenlijk verschil bestaat
tussen de werkelijkheid en onze manier om die werkelijkheid weer te geven."
- Marianne Fredriksson, Kinderen van het Paradijs -

Als ik masseer dan wil ik je een verhaal vertellen waar ik de woorden niet van ken, een verhaal dat voorbij de woorden gaat.

Ayurvedische-Energetische Massage

In deze energetische massage maak ik gebruik van Ayurvedische massagetechnieken en drukpunten (marma punten) die worden verrijkt met energiewerk uit de Tantrische traditie. Door deze technieken te combineren wordt de natuurlijke helende energie in het lichaam opgewekt en wakker geschud. Deze energie wordt door het lichaam geleid en zo gebruikt om een gevoel van ontspanning en vitaliteit te creŽren, of blokkades te helen.
Iedere massage wordt zo veel mogelijk op jou afgestemd en de ervaring wordt versterkt met geuren en muziek. Ook de vorm van aanraking en mate van intimiteit pas ik aan aan jouw wensen en grenzen. Dit bespreken we vooraf zodat we allebei weten wat de regels zijn.
In de massage help ik je om ruimte te maken voor wat er in het moment ontstaat. Als er pijn of verdriet opkomt help ik met een zachte aanwezigheid om dit te dragen, als je krachten beginnen te stromen zal ik die uitdagen en je helpen je grenzen te ontdekken, als je de diepste plekken in jezelf tegenkomt ondersteun ik je op een reis door je binnenwereld.

De focus van de massage ligt op het bewust aanwezig zijn bij wat er speelt. Hierdoor kan je in een ontspannen meditatieve staat komen. Verder nodig ik je uit om zo subtiel mogelijk te leren voelen wat er in je geraakt wordt. Als er iets loskomt dan staan we daarbij stil in plaats van te proberen er doorheen te breken. Een massage kan helende of therapeutische effecten hebben, maar is geen vervanging voor reguliere therapie. Als je last hebt van specifieke problemen of trauma's kan een massage de reguliere therapie ondersteunen. Geef dit dan vooraf aan, zodat we hier verantwoord mee om kunnen gaan.

Wil je hier meer over weten? In dit artikel geef ik antwoord op vijf veelgestelde massagevragen.

Een massage cadeau geven? Bestel hier een cadeaubon!

Tantrische Massage

Tantra is oorspronkelijk een stroming in India waarin de "aardse ervaring" niet gezien wordt als een illusie, of iets slechts waaruit je verlost moet worden. Het menselijk leven wordt juist gezien als een manifestatie van kracht en energie (Shakti) die met de juiste methoden gebruikt kan worden om je verder te ontwikkelen en tot een hoger bewustzijn te komen.

Over Tantrische massage kan ik heel kort zijn: Die bestaat eigenlijk niet. Ergens in de jaren '80 is deze term opgekomen en heeft het vele vormen aangenomen. In traditionele Tantrische teksten zal je het woord massage echter niet terugvinden.

Waarom schrijf ik er nu dan over? In de beschrijving van de Ayurvedische massage benoem ik al dat deze verrijkt is met "Tantrisch energiewerk", een techniek waarbij ik vanuit ademhaling, meditatie en visualisatie help de energieŽn in je lichaam beter te laten stromen. De kracht/subtiliteit van dit energiewerk stem ik op jou af. Ik begin altijd subtiel zodat je zelf ook leert die energie te voelen en controleren. Wanneer we elkaar beter kennen en we beiden het idee hebben dat dit een toegevoegde waarde heeft voor jouw bewustzijnsontwikkeling kan dit Tantrische aspect steeds verder uitgebreid worden. Zo wordt het naast een massage ook een meditatie. En krijg je als je wilt ook meer uitleg over de achterliggende levensvisie en handvatten om hier in het dagelijks leven meer mee aan de slag te gaan. Lees meer over mijn visie op Tantra in deze blogpost.

Kom je voor het eerst, dan begin ik altijd met de Ayurvedische massage. Zo kan je op een veilige manier ervaren wat dit met je doet, en kunnen we beiden bepalen of het waardevol is om daar vanuit de Tantrische massage meer verdieping in aan te brengen.


NB. 1-10-2018 Ik bied geen yoni- of lingammassage aan (massage van geslachtsdelen).

Spelregels Massage (pdf).

Oogcontact en Aanraking

"Puur ja, dat gevoel krijg ik wanneer ik oogcontact maak met jou."
- MariŽlle -

Naast aanraking is oogcontact ťťn van de krachtigste manieren om een diepe verbinding met elkaar te maken. In deze vorm van massage worden die twee manieren van verbinden met elkaar gecombineerd en word je niet alleen geraakt maar ook gezien. Voor het grootste deel van de massage zullen we elkaar in de ogen kijken. We beginnen met oogcontact terwijl we tegenover elkaar zitten en dit zal geleidelijk overgaan in de massage.
Omdat oogcontact vaak heel wat los kan maken en erg intens kan zijn duurt het oogcontact zelf ongeveer 30 minuten. Na het half uur sluit je je ogen voor het afronden van de massage. Zo krijg je de tijd om weer tot jezelf te komen en de ervaring te integreren.
Dit is een erg krachtige ervaring die je diep kan raken. Als dit nieuw voor je is, of erg spannend, dan kunnen we het in stapjes opbouwen. Ben je wel nieuwsgierig, maar weet je niet zo goed wat het bij je los kan maken, laat het me weten, dan kijken we samen hoe we er iets moois van kunnen maken.

Wat verwacht ik van jou?

Aanraking is een uitnodiging om te voelen.

Tijdens een massage vraag ik je om vanuit een alerte ontspanning te ontvangen. Je mag je volledig overgeven aan de aanraking, en ervan bewust zijn wat het in je raakt.

Het is daarbij belangrijk om te weten dat deze massages veel los kunnen maken, zowel fysiek als emotioneel of energetisch. Voorafgaand aan een massage zullen we dit kort bespreken. Ook ondertekenen we beiden de spelregels voor de massage zodat we allebei weten wat de verwachtingen zijn.

Benieuwd wat een massage kan raken? Kijk eens bij de reacties.